Γάβγισμα

Γάβγισμα: Τί ακριβώς θέλει να μου πει ο σκύλος μου;

Γάβγισμα

* Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Ναι, καλά καταλάβατε...

Οι σκύλοι ουσιαστικά επικοινωνούν με το γάβγισμα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέσο επικοινωνίας γι’ αυτούς, μετά την ενέργεια και τη γλώσσα του σώματος!

Το να γαβγίζει, λοιπόν, ένας σκύλος είναι απολύτως φυσιολογικό. Κάποιες φορές, ωστόσο, το γάβγισμα μπορεί να γίνει ενοχλητικό και να εξελιχθεί σε πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να το ελέγξουμε. Προτού όμως προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διόρθωση, θα πρέπει να κατανοήσουμε την αιτία, που προκαλεί το γάβγισμα.

Για ποιο λόγο γαβγίζουν οι σκύλοι;

Ένας σκύλος που γαβγίζει, ουσιαστικά «μας λέει κάτι». Συνήθως, λοιπόν, ένας σκύλος γαβγίζει:

1)    Για να ειδοποιήσει

2)    Για να προστατεύσει κάποιον ή κάτι

3)    Από υπερβολικό ενθουσιασμό

4)    Από βαρεμάρα

5)    Από φόβο

6)    Από αμηχανία

7)    Γιατί έχει μάθει να διεκδικεί ό,τι θέλει με το γάβγισμα

8)    Απλώς για τη χαρά του γαβγίσματος

9)    Ανήκει σε ράτσα επιρρεπή στο γάβγισμα

10)  Νιώθει κάποια ενόχληση

Πώς διορθώνω το «ανεξέλεγκτο γάβγισμα»;

Μέλημά μας, ως κηδεμόνες, είναι να διορθώσουμε το γάβγισμα που γίνεται χωρίς λόγο ή για λάθος λόγο. Η διόρθωση μπορεί να γίνει με 6 απλά βήματα!

1) Μένουμε ήρεμοι στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε το γάβγισμα. Το ανεξέλεγκτο γάβγισμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό και μεταδίδει ένταση. Εάν όμως εκνευριστούμε και εμείς, δεν θα είμαστε σε θέση να το διορθώσουμε. ΠΟΤΕ δεν φωνάζουμε σε έναν σκύλο που γαβγίζει! Στην ουσία λειτουργεί ως «φαύλος κύκλος»: εάν εκνευριστούμε, θα εκνευρίσουμε και τον σκύλο μας, ο οποίος θα θελήσει να εκτονώσει την ένταση αυτή με περισσότερο γάβγισμα!

2) Διορθώνουμε: Με έναν ήχο, ένα βλέμμα ή μια εντολή. Επιμένουμε και περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσει τελείως ο σκύλος και στη συνέχεια τον αφήνω ελεύθερο.

3) Διεκδικούμε τον άνθρωπο ή το αντικείμενο που ο σκύλος γαβγίζει, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και την ενέργειά μας.

4) Αδιαφορούμε, στην περίπτωση που ο σκύλος γαβγίζει για να διεκδικήσει την προσοχή μας ή από υπερβολικό ενθουσιασμό.

5) Παρέχουμε στον σκύλο πνευματικά ερεθίσματα: τραβώντας για παράδειγμα την προσοχή του σκύλου με εντολές της βασικής εκπαίδευσης, τότε κρατάμε τον εγκέφαλό του απασχολημένο με κάτι πιο δημιουργικό από το ανεξέλεγκτο γάβγισμα.

6) Εκτονώνουμε τον σκύλο μας: τις περισσότερες φορές, το γάβγισμα είναι αποτέλεσμα πλεονάζουσας ενέργειας. Οι βόλτες, το παιχνίδι, το dog agility (ευκινησία σκύλων) και άλλες φυσικές δραστηριότητες θα βοηθήσουν τον σκύλο μας να εκτονώσει αυτή την ενέργεια.